GRADBENE STORITVE NA TEŽKO DOSTOPNIH MESTIH. ROPE ACCESS SOLUTIONS.
Na trgu smo že 30 let. Združujemo podjetja, s katerimi skupaj izvajamo dela. Tako delamo: sanacije betona, sanacije, fasad, sanacije opečnatih objektov, sanacije brežin. Postavljamo lovilne ograje proti padajočemu kamenju, različnih izvedb. Montiramo konstrukcije. Obžagujemo in podiramo drevje. Barvamo lesene napušče. Varimo na višini ali drugih zahtevnih objektih. Izvajamo antikorozijske zaščite. Montiramo konstrukcije. Montiramo špičke proti golobom. Ojačitve in montaže cevovodov različnih dimenzij. Zadnjih nekaj let pa delamo VIA FERATE in ZIPLINE...

Reference

Gradbene reference, ki se jih je z leti nabralo kar precej in to iz različnih panog.

Projekti 2022

Francoski most


Francoski most čez Bistrico v Mojstrani. Ime mu je ostalo, ker so ga gradili francoski ujetniki med vojno. Nekajkrat ga je že odnesla narasla voda. Pred 10 leti pa so ga naredili na novo. Zaradi zimskega solenja je bila konstrukcija že dotrajana.

Ferata Dobršnik


Ferata Dobršnik na Hrušici se je načrtovala že zelo dolgo let. Letos pa je prišlo do njene realizacije. Tu je bila ferata že prej. Njeni ostanki so vidni samo še v prvem delu. Poteka po soteski potoka Dobršnik.

Modri most

Modri most je sedaj zelen. Pravzaprav je zelena samo nosilna konstrukcija. Ograja pa je iz INOXa. Modrila sta ga pred 5 leti med drugimi tudi župan Jani Hrovat in predsednik republike Borut Pahor, ko je kandidiral za predsednika.

Ferata Olimpline


Črna na Koroškem je v Sloveniji gotovo vodilna destinacija za feratarje. Letos so dobili še dve novi zelo dolgi ferati na Olimpline. Višinske razlike je 400 m in je najtežja pri nas. Ocenjena je z oceno F.

Brv Podkoren

Brv v Podkorenu čez reko Savo. Tudi ta je že bila dotrajana in potrebna obnove. Brv je dolga 10 m.

Ferata Hvadnik


Ferata Hvadnik je že narejena. Tu se gre samo za dodelavo vstopnega dela. Ker feratarji hodijo čez privatna zemljišča bomo naredili še ta spodnji del. Dogovori potekajo že nekaj let, vendar zaradi Zavoda za naravno dediščino izvedba ni bila mogoča. Menda na tem delu nekje raste Zlati čeveljc. Našli ga nismo.

Projekti 2021

Ferata Mučevo - Težka


To je najtežja od ferat, kar smo jih naredili. Vsa težka mesta imajo lažje obvoze, da je primerna za širši krog feratarjev. Malo pod vrhom, pred mostom, se združi z lahko.

Ferata Mučevo - Lahka


Žerjav v občini Črna na Koroškem. V soteski Mučevo, ki je do danes samevala. Najpogostejši obiskovalci so bili gamsi. Zdaj se jim je življenski prostor še skrčil.

Železniški most Kranjska Gora

Železniški most Kranjska Gora, AKZ
Anti korozijska zaščita starega železniškega mostu v Kranjski Gori. Na opuščeni železniški trasi; Jesenice - Trbiž. Most so med vojno partizani minirali in Nemci so ga obnovili. Takrat je bil tudi pobarvan na zeleno. Prej je bil siv. REPORTAŽA!

Ferata Renke pri Zagorju ob Savi

Ferata Renke pri Zagorju ob Savi
12.10.2021 Zagorje ob Savi. Nova ferata je samo dopolnilo k stari ferati. Staro so opremili plezalci za lažji sestop iz smeri, ki so v steni. Ta pa je nova. Visoka je cca 80 m. Dostopa pa je 1 uro. Zaradi dostopa najbrž ne bo deležna takega obiska, kot ga imajo ferate brez dostopa.

Sanacija brežin - Črna na Koroškem

Sanacija brežin. Zaščita brežin z mrežami
Sanacija brežin v občini Črna na Koroškem. Na cesti, ki vodi do Najevske lipe. Teh brežin je bilo po prvi oceni pol manj, kot v resnici. Po škarpiranju so se brežine precej povečale. Reportažo dela si lahko ogledate s KLIKOM TULE.

2. Martuljkov slap

2. Martuljški slap
Popravilo poti do drugega slapu v Martuljku. Menjava 50 m jeklenice in montaža nekaj novih sider. Naročnik PD Martuljek in TD Kranjska Gora.

Projekti 2020

Zipline Jereka

Zipline Jereka
Zipline na Jereki je že od dolgo nazaj. Je zelo dobro skrit v gozdu in ga je težko najti. Zato tudi jaz ne bom izdal njegove točne lokacije. Treba je kupit karto in vodniki vas odpeljejo nanj. Zaradi starosti je potreboval nova sidrišča in sedaj ju ima.

Titova 51, Jesenice


Kitanje stikov med fasado in balkoni. Zamakanje vode v notranjost zaprtih balkonov je povsod problem, ki se ga težko odpravi. Največja napaka je bila, ker so stanovalci zasteklili balkone. Zdaj se rešuje nastalo situacijo, vendar dvomim, da se bo kdaj odpravila v celoti. Vsak stanovalec je delal nekaj po svoje in bi bilo treba za vsak balkon posebej sanirati po drugi tehnologiji. Mi smo naredili, kar nam je bilo naročeno.

Titova 49, Jesenice


Zamakanje med kopeliti. Zdaj so problem rešili tako, da so kopelite odstranili in zaprli odprtine s siporeksom.

Za Ak


PD Gozd Martuljek je naročil zavarovanje dela poti, ki vodi do 2. Martuljkovega slapu. To smo naredili, spomladi pa se je izkazalo, da je sneg naredil kar nekaj škode. Pokrivilo je kline, premaknilo skale, ki so se prej zdele dokaj trdne in kompaktne. To smo potem sanirali.

Brežina Tarman

Planina pod Golico
Janezov oče je hišo postavil čisto pod skale. Še celo poštemal jih je, da je hišo stisnil bolj h kraju. Janez pa danes sanira brežino zaradi turistov, ki jih ima. Kamenje pa pada dol. Ne sme si privoščiti, da pade komu na glavo, zato smo po brežini položili mrežo.

Antikorozijska zaščita

Jeklo, železo, ki je izpostavljeno vremenskim preobratom, je izpostavljeno rjavenju. Danes obstaja cel kup dobrih zaščitnih premazov za sanacijo, zaščito. Nobena stvar ni večna, železo še posebej ne, če nima zaščite.

Zvonik Ihan

Antikorozijska zaščita farne cerkve v Ihanu.

Žičnica Mojstrana

Antikorozijska zaščita stebrov žičnice Mojstrana. Projekt je organizirala in finančno podprla fundacija Aljažev kraj. Obrusili in prebarvali so se vsi stebri. Žičnica je imela tehnični pregled in brez tega ga nebi dobila.

Plezalna stena Gozd Martuljek

Plezalna stena v Gozd Martuljku ni naredila tehničnega pregleda, zaradi erozije jeklene konstrukcije. Po sanaciji je tehnični pregled bil narejen brez problema.

Antikorozijska zaščita stebra

Antikorozijska zaščita
Ker je Jani fajn fant smo mu v zahvalo pobarvali kandelaber od luči, ki ga je zob časa že pošteno načel. Uporabili smo dvo - komponentno epoxi barvo.

Trgovski center Slovenska Bistrica


Zaščita konstrukcije trgovskega centra v Slovenski Bistrici. Dvokomponentna epoxi barva.

Rušenje objektov

Med drugim smo podrli še: 65 m visok opečnati dimnik Enos - Energetike. Jeklene dele na dimniku na Hrušici, ki so nekdaj služili za ogrevanje in toplo vodo. Potem pa so zaradi dotrajanosti postali nevarni za sprehajalce pod dimnikom.

Bloudkova velikanka Planica

Rušenje Blovdkove velikanke v PlaniciRušenj naleta stare Blovdkove velikanke v Planici. Dolga leta je bila Planica sramota prav zaradi propadajočih objektov. Eden od njih je bila tudi ta skakalnica. Najprej se je samo podrlo doskočišče in tako je skakalnica začela propadati. Propadajoča je stala je toliko časa, da je bilo podiranje nje že zelo nevarno.

Hrušica

Dimnik HrušicaRušenje jeklenih delov na dimniku Hrušica. Nekdaj je služil za ogrevanje tople vode in stanovanj. Rja je naredila svoje in lestev na vrh je bila že tako uničena, da je bilo zadnjih nekaj metrov nevarnih za vspon na vrh.

Dimnik Zgoša

Dimnik ZgošaPodiranje 45 m visokega jeklenega dimnika v Zgoši. Znotraj obložen z šamotno opeko. Razrez jeklenega plašča s PLAZMO in odstranitev šamotne opeke s udarnim kladivom.

Dimnik se manjša.

PDP Javornik

Rušenje 3 dimnikovRušenje 3 jeklenih dimnikov v obratu Predelava debele pločevine, v ACRONI-ju, znotraj obloženih s šamotno opeko. Dimniki so bili visoki: 42 m, 45 m in 47 m. Dva smo podrli z avtodvigalom, enega pa ročno.

Enos Energetika

Rušenje 65 m visokoega opečnatega dimnika Enos Energetike. Še zadnji dimnik na Jesenicah. Do višine 20 m smo ga podrli ročno. Vso opeko zmetali v notranjost. Zadnjih 20 m pa je podrl Slemenšek s.p. strojno.

Via ferata

Via ferata ali po slovensko železna pot. Zadnjih nekaj let delamo ferate. Naredili smo jih 9, od tega 2 v tujini. 2 ferati v Grančišču, 1 Grančišca, 2 Gozd Martuljek, Pustolovski park Srnca, Plužna pri Bovcu, Krpin Begunje. Ferata Kotor in ferata Durmitor v Črni gori.

Hvadnik

HvadnikFerata Hvadnik v Gozd Martuljku je speljana po soteski hudourniškega potoka Hvadnik. Že ime samo pove, da je v soteski hladno. Zato je ferata primerna za poletne dni. Se fino osvežite.

Krpin - Begunje

Ta ferata je že obstajala. Smo jo samo preuredili.

Grančišče

Pot mojstrnških veveric
V Grančišču sta dve ferati, visoki sta 200 m in ocenjeni s težavnostno stopnjo B - C, lahka in C - D, težja. To sta bili naši prvi dve ferati in smo se marsikatere stvari narobe lotili.

Kotor

Jerm'n

Ferata Jerm'nFerata Jerm'n je najtežja v Kranjskogorski občini. Začne se iz ceste, desno od mostička pred tunelom na cesti v Srednji vrh. Poteka po dobri, kompaktni, strmi skali levo od slapu. 

Durmitor

Srnca

Adrenalinski park SrncaPlužna pri Bovcu. Pustolovski park namenjen otrokom. Park je sestavljen iz ferate, vmes ima še 2 zipline - a. Poteka po potoku Plužna. Rezervacije in naročanje: KLIK

Mlašca

Mlašca MojstranaFerata Mlašca Mojstrana je nastala za mlade planince, ki pod okriljem Planinske zveze Slovenija, vsako leto taborijo v Mlašci. Investitor in naročnik je bila Občina Kranjska Gora.

Dimnik Špar

Prav gotovo je naš najbolj prepoznaven projekt DIMNIK ŠPAR. V prvem sklopu smo sanirali beton. V drugem sklopu montirali konstrukcijo in svetlobne panoje. V tretjem sklopu pa smo sneli panoje, so šli na servis, žarnice so zamenjali z led diodami. Nato smo jih montirali nazaj. Postal pa je problem, ker se menjajo lastniki in z njimi tudi upravljalci. Konstrukcija ni bila pregledana že 20 let. Ima kar nekaj pomanjkljivosti, toda nič se ne zgodi. Kot povsod je škoda denarja.

Sanacija betona

Dimnik Špar JeseniceTako je zgledal dimnik pred sanacijo. Naredili smo sanacijo betona s SIKA tehnologijo in materiali. Injektirali razpoke betona. Naredili antikorozijsko zaščito železnih podestov in lestve. Kakšen je sedaj, poglejte v živo.

Montaža konstrukcije

Drugi del projekta na dimniku je bila montaža svetlobnih panojev. Prvo smo montirali nosilne obroče, skupaj jih je 6. Vsak je sestavljen iz 3 delov, vsak del obroča težak 150 kg. Na obroče smo montirali nosilno konstrukcijo. Na konstrukcijo pa svetlobne panoje. Skupna teža je 36 ton.

Menjava svetlobnih panojev

Montaža svetlobnih panojev
V trtjem sklopu smo sneli panoje. So zamenjali žarnice za led diode, nato pa zopet montirali nazaj.

Sanacija brežin

Teh projektov je toliko, da jih vseh ne bom našteval. Prvih 10 let smo delali samo brežine še sedaj sem in tja kakšno.

Piran

ŠkarpiranjeBrežina Piran, je bila ena večjih. Takrat smo delali še za SCT in samo naši menagerki se lahko zahvalimo, da smo čez 1 leto dobili denar. 

Lučine

LučineSanacija brežin Lučine je potekala pozimi in spomnim se, da je bilo že nekaj snega in zelo mrzlo.

Radovna

RadovnaTe brežine smo sanirali že vsaj 30 let nazaj in so še vedno v dokaj dobrem stanju. Z malo popravki, bi lahko zdržale še vsaj toliko. Ker pa je spodaj mreža potrgana od zimske službe, pluženja, se dela škoda. Ampak, to je stvar upravljalca.

Presušnik

Presušnik
Na Presušniku je prišlo do ogromnega skalnega podora, ki je zasul cesto, ki vodi do zajetja požarne vode za tunel Karavanke. Samo zato je bilo treba investirati v sanacijo, saj bi v nasprotnem primeru morali zapreti tunel.

Mala Mežaklja

Rasna pulpa
Bržine Mala Mežaklja smo sanirali v dveh sklopih. V obeh je bila zatravitev s težkimi sidranimi mrežami in rasna pulpa.

Peričnik

PeričnikNad vodnim zajetjem Peričnik. Naročnik Jeko - In Jesenice, ki z vodovodom tudi upravlja. Kaj lepšega, kot delo v takem okolju si lahko želiš?

Lovilne ograje

Lovilne ograje proti padajočemu kamenju različnih proizvajalcev.

Trumer

TrumerSrednji vrh. Postavitev lovilne ograje TRUMER.
Vrtanje izvrtin za nosilne stebre.

Italijanske ograje

Mežaklja nad avtocesto. Postavitev lovilnih ograj Italijanske proizvodnje. Ograje so zahtevne za postavitev in preveč masivne. Zahteven je tudi transport.

Naše ograje

Dobra gora - Selo, Bled. Sami smo razvili sistem ograje, ki zgleda takole na sliki. Ograja je prožna in zelo učinkovita. Nima Atesta, vendar ograja zdrži neverjetne količine kamenja.

Geobrugg

Mežaklja nad avtocesto. Cel kup teh sistemov je po pobočju Mežaklje. Tiste velike ob cesti je postavil PUH. Višje gori po pobočju pa mi.

Sanacija fasad

Tudi fasade so minljive. Z novimi materiali in tehnologijami, ki se stalno razvijajo, smo že z novo fasado zastareli. Vendar je prihranek pri energiji, objekt je zaščiten pred vodo. Težko bi predlagal najboljšega proizvajalca za fasade, ker so vsi več ali manj podobni. Še največja razlika je v ceni.

Sladki vrh 8

Sanacija fasade in betona na 11 nadstropni stavbi na objektu Sladki vrh 8. To pa je tudi edini projekt sanacije fasade, ki smo ga izpeljali. Vsa dela smo naredili z vrvjo in na visečem odru.

Lepilo, mrežca in še enkrat lepilo.
 
Sanacija fasade in betona. Kar nekaj betona je na stavbi. Betonski balkoni in na strehi cel kup enih vogalov.Takole je objekt izgledal na koncu. Manjka mu samo še kulirplast na tleh.

Cesta revolucije 2A, Jesenice


Popravilo fasade v vrhnjem nadstopju stolpnice zaradi zamakanja vode. Če voda ne zamaka več, tega ne vem. Dejstvo je, da je voda velik problem na vseh stolpnicah. Kje pronica v notranjost je težko ugotoviti. Ve se na katerem mestu prodre v notranjost, toda največkrat opravi že dolgo pot preden zamoči enega od stanovanj. No kakorkoli smo naredili to, kar je bila želja naročnika.

Drugi projekti

Drugi projekti, ki niso v kategorijah.

Tesnenje stikov

Tesnenje stikov proti zamakanju vode ali delitacij.

Napeljava kabla

Napeljava optičnega kabla T2 pod mostom na Slovenskem Javorniku.

Ojačitev cevovoda

Hidro-elektrarna v soteski Hvadnika. Naročnik Jezerci d.o.o.. Cevovod je že star in nima rednih vzdrževalnih del. Zato je na veliko mestih uničen od padlih dreves ali kamenja. Dodatno smo ga ojačali na jeklenico.
Stran je v izdelavi in se stalno dopolnjuje.